DSC04495 kopie
Bijzonder cultureel erfgoed
Van Veluwe tot IJssel
STUUR MIJ de BEEKZICHT bode bekijk de laatste editie
Poster A4 zomerconcert Voorst Beekzicht 2023

Zomerconcerten, picknick en toneel | zondag 2 juli 2023

Op zondag 2 juli vieren we de zomer in Voorst. Met het Summerborn concert in de kapel van Voorst, een picknick en toneelvoorstellingen in Park Beekzicht en veel muziek. Kaarten kosten € 12,50 per persoon en zijn via onderstaande button online te bestellen.

De picknickmanden met overheerlijke streekproducten van Beekzicht zijn helaas niet meer te bestellen!

Landbouwverkenning op en rond Beekzicht

Met de pachters en loslandpachters op Beekzicht zijn de afgelopen periode keukentafelgesprekken gevoerd. Het is een verkenning naar de ontwikkelingen en uitdagingen in de landbouw. Landbouw is onlosmakelijk verbonden met de identiteit, cultuur en toekomstvisie van landgoed Beekzicht. De toekomstbestendigheid en rendabele gezondheid van de boerenbedrijven is daarom een belangrijk punt van aandacht voor landgoed Beekzicht en de Bosch van Rosenthal Stichting.

Er speelt veel in de maatschappij en op het politiek speelveld. Er komt veel af op de landbouw af en daarmee direct op de boeren en indirect ook op het landgoed. Reden om met de boeren een traject te starten van gesprekken en bijeenkomsten om in samenwerking verder te komen in duurzame landbouwontwikkeling. Onderwerpen die op korte termijn aan de orde komen, zijn: de waterhuishouding op en rond Beekzicht en 'Bodem en Bedrijf' over de kringloop en de bodem. 

Werkplaats voor
vrijwilligers

Schuur

Er is een nieuwe werkplaats beschikbaar gekomen voor de vrijwilligers. Voor onze vrijwilligers heeft het landgoed een deel van de ruimte terug gekregen die Machinehandel Bruntink van het landgoed huurt. In deze schuur is meer ruimte voor werkbanken en apparatuur waardoor het werkplezier wordt vergroot!

Er moest nog wel het een en ander gebeuren om de ruimte gebruiksklaar te maken. Er is een stroomvoorziening en verlichting gemaakt en de ruimte is ingericht met werkbanken. Al enkele weken klust daarom een kleine groep vrijwilligers aan deze werkplaats op Groot Java. 

Lees minder

Verdroging,
ook op Beekzicht

Water

Het afgelopen voorjaar was enorm nat en in de afgelopen maanden is het weer ontzettend droog geweest. Deze grote neerslagschommelingen zijn niet alleen voor de landbouw een probleem, maar ook voor bos en natuur zorgwekkend. Samen met de boeren op en rond Beekzicht en het Waterschap Vallei en Veluwe zijn we in overleg welke maatregelen er genomen kunnen worden om het water langer 'vast' te houden. 

2023 05 27 09.53.37

Beekzichter in Beeld | Evert Jan Wijers

Evert jan Wijers

Landgoed Beekzicht kent vele gezichten. Wie wonen, werken en recreëren er? Maak deze keer kennis met Evert Jan Wijers, loslandpachter en melkveehouder op Beekzicht. Heidi Uenk praat met hem aan de keukentafel met prachtig uitzicht over de uiterwaarden van de Voorsterklei en met zicht op de stad Zutphen. Als klein jochie was hij al op Beekzicht te vinden.

Groot onderhoud op
Klein Beekzicht

Klein Beekzicht

De laatste maanden is door schildersbedrijf Job van Bosheide en bouwbedrijf Hein van Zijtveld hard gewerkt in de uitvoering van groot onderhoud op Klein Beekzicht. De isolatie is verbeterd, het platte dak is van een nieuwe laag voorzien en de goten, dakkapellen, boeiboorden zijn vervangen. Al met al een hele klus die hoogstnoodzakelijk was. Met het afronden van deze klus is voorlopig alle groot onderhoud uitgevoerd aan de monumentale opstallen van Beekzicht. Periodiek wordt door de monumentenwacht een inspectieronde gehouden om eventuele gebreken tijdig te signaleren. 

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Zomerpicknick op Beekzicht | zondag 2 juli

Poster A4 zomerconcert Voorst Beekzicht 2023

Op zondag 2 juli vieren we de zomer in Voorst. Met als start om 15.30 uur het Summerborn concert in de kapel van Voorst gevolgd door een picknick en toneelvoorstellingen in Park Beekzicht en muziek van onder andere Jazz & Gipsy Band Tucassi. Dit is muziek in Parijse stijl uit de jaren dertig met als grondlegger Django Reinhardt. De picknick wordt verzorgd door Beekzicht. Om 19.30 uur starten de toneelvoorstellingen, ingeluid door Ivon Wilbrink (trombone) van de fanfare Voorst. Kaarten voor het concert en de toneelvoorstellingen kosten € 12,50 per persoon en zijn online via onze website te bestellen. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang en hoeven niet te worden aangemeld.

Lees minder
289860480 2201383196694397 6328857028760829880 n

Het brouwproces van de Beekzichter bieren

Brouwproces

We krijgen regelmatig de vraag hoe de bieren van Beekzicht nu eigenlijk gebrouwen worden. In dit artikel vertellen wij daar graag iets meer over. Ons bier wordt gebrouwen bij brouwerij Chamaven in Zutphen met de granen van de Kolke, Hop van 'Hop voor Bier' uit Empe, Veluws water en gagel uit het Gagelven van Beekzicht, Ons bier mag het predikaat 'Erkend Veluws Streekproduct' voeren. Wilt u meer lezen over het brouwproces van onze bieren? Klik dan op onderstaande button.
 

Voorster Landfair | zondag 10 september 

353861406 247701044627479 1956080908415600886 n

Op 10 september 2023 is er weer een Open Monumentendag, ook in Voorst. Het park van Beekzicht is dan opengesteld en er is een fietstocht/wandelroute in de omgeving langs de monumenten in Voorst en rond Beekzicht. Op dezelfde datum wordt in het park ook de Voorster landfair gehouden. Veel lokale ondernemers presenteren zich op deze fair en er zijn allerlei streekproducten te koop. Nadere informatie over deze fair wordt in de lokale media gepresenteerd en op de website, in de nieuwsbrief en op de sociale media-kanalen van Beekzicht.

Lees minder

Landgoedproducten van Beekzicht

Puur van Beekzicht is de naam van de heerlijke producten die op het Landgoed door de bewoners en ondernemers worden geproduceerd en verkocht. Naast de bieren van Beekzicht, vanzelfsprekend de fruitsappen en de cranberries van de Kolke, het vlees van het Brandrode rund van de Adelaar, de boerderijkaas van de familie Lankhorst en natuurlijk de aardappels en uien van de familie Pardijs. Deze en andere producten uit de streek zijn ook te vinden op: www.superdieboer.nl.