Uitgebreide Beekzichter Fietsroute | 18 km.
download de fietsroute download de folder

12. Watermolen

Bij archeologisch onderzoek voor het graven van de zijarm van de Voorsterbeek werden muurresten gevonden. Binnen de muren van het molengebouw was een bakstenen vloer aanwezig met in het midden een molensteen. Aan de zuidzijde werd ook nog een bakstenen kademuur blootgelegd. Tussen deze kademuur en het molengebouw lag de molengoot waarin waarschijnlijk de molenraderen hebben gedraaid. De aangetroffen watermolen is waarschijnlijk een herbouw uit 1597 van een veel oudere molen. Aan de Voorsterbeek stond een molen die al in 1296 genoemd wordt. Het was een onderslagmolen, de Voorster waterkorenmolen. In 1372 moet de molen zijn verwoest. Van deze oudere molen zijn geen resten teruggevonden. Na een lange onderbreking werd een nieuwe molen gebouwd in 1597. Deze molen, een houten korenmolen op stenen onderbouw met twee onderslagraderen, behoorde tot het kasteel Nijenbeek. Sinds 1779 was de molen in handen van molenaars. De laatste molenaar was Geurt van Neck. De molen is tot het begin van de vorige eeuw in gebruik geweest. Na 1920 kwam de molen steeds meer tot verval en in 1935 is hij afgebroken.
 
Op de Halmen zag u al eerder, verscholen tussen het groen, de ruïne van een windmolen. De watermolen en de windmolen hadden geen directe relatie anders dan dat er in de regio bij gebrek aan water gemalen kon worden met wind en andersom.
 
Fiets door over het fietspad tot aan het gemaal Middelbeek. Links en rechts heeft u uitzicht over een zeer fraai landschap met knotwilgen en hagen.