Uitgebreide Beekzichter Fietsroute | 18 km.
download de fietsroute download de folder

17. Welgelegen en knotwilgen

In de tweede scherpe bocht op de Hoenweg heeft u rechts zicht op boerderij 'Welgelegen', de grootste boerderij op Beekzicht en ooit het hart van het landbouwbedrijf Beekzicht.
In de kadastrale atlas van 1832 is ter plekke van Welgelegen alleen een kleine bosschage, te midden van bouwlanden midden op de Voorsterklei aangegeven. Het goed dat in 1880 werd aangekocht door de familie Thooft, was toen 10 hectare groot. De voorganger van de huidige boerderij heette 'De Schralekamp', mogelijk gebouwd ergens tussen 1850 en 1880. De boerderij wordt nu bewoond door de familie Lankhorst dat hier een melkveebedrijf runt.
Vanaf deze locatie ziet u veel knotwilgen en heggen. De knotwilgen worden door de vrijwilligers geknot, ongeveer een keer in de vier jaar. Bij uitval worden nieuwe geplant. Het is handwerk met stokzagen en ladders. Elke donderdagochtend wordt er door de vrijwilligers hard gewerkt om de landschapselementen in goede conditie te houden.  
De heggen worden machinaal geknipt. In totaal is er op het Landgoed ongeveer 8000 meter heg aanwezig. Halverwege oktober worden alle heggen jaarlijks geschoren.
 
Fiets door tot aan de kruising Hoenweg / Voorsterklei, sla hier linksaf richting de kerk.