Uitgebreide Beekzichter Fietsroute | 18 km.
download de fietsroute download de folder

14. Ruimte voor de Rivier

Een groot deel van de Voorsterklei en de uiterwaarden maakt deel uit van landgoed Beekzicht. De dijkverlegging in het project ‘Ruimte voor de Rivier’ betekende een forse ingreep in het kleinschalige, historische cultuur- en natuurrijke landschap. Bij zeer hoge waterstanden op de IJssel kan het water in het “overloopgebied” stromen. Na de dijkverlegging is een nieuw, grootschalig landschap ontstaan met ruimte voor landbouw en natuur, die beide ten dienste staan van het waterbeheer van de IJssel. Door bij de inrichting rekening te houden met de te ontwikkelen natuurwaardenen is een fraai landschap ontstaan met strangen, vogelweide, knotwilgen en landbouw. Ondanks deze ingreep blijft dit landschap volwaardig bijdragen aan het karakter van landgoed Beekzicht. Staande bij het gemaal ziet u rechts hoeve de Middelbeek.
 
De volgende boerderij die na 'De Adelaar' werd aangekocht was 'De Middelbeek' op de Voorsterklei in 1834. De boerderij heet ook wel 'Groot Middelbeek', achter de boerderij stond tot 1945 een boerderij met de naam 'Klein Middelbeek'.
'De Middelbeek' werd al genoemd in 1537. In 1658 werd het goed beleend aan de familie van Lynden. In 1834 verkocht de familie Sloet het goed bestaande uit onder meer 'een welonderhouden boerenhuis met achterhuis, schuur en hooiberg en een ‘voor weinige jaren nieuw daaraan gebouwd zeer vrolijk zomerverblijf' aan Beekzicht. Momenteel runt de familie Frederiks er een landbouwbedrijf en een bed & breakfast.
 
Fiets over de dijk richting Zutphen. Na ongeveer 1,5 km komt u langs een zeer moderne boerderij, 'De Waternap' (linkerzijde).