Uitgebreide Beekzichter Fietsroute | 18 km.
download de fietsroute download de folder

21. De kerk en 'Groot Oerink'

De naam van deze hoeve werd al vermeld in 1326. 'Oerink' was één van de 19 boerderijen in Voorst die vanuit de Hof (toenmalige bewindvoerders) te Voorst werden beheerd. De huidige boerderij is in 1882 herbouwd en vanaf die tijd wordt de boerderij 'Groot Oerink' genoemd. Naast en aan het achterhuis vast staat een landbouwschuur. Zowel de boerderij als de schuur zijn versierd met decoratieve windveren (daklijsten). De boerderij is een rijksmonument. De boerderij is eigendom van de familie Kloosterboer.

De kerk van Voorst
In het jaar 893 stond er al een, vermoedelijk houten kerk in Voorst. Mogelijk gesticht door de abdij van Prüm. Waarschijnlijk was het een rechthoekig, houten bouwwerkje. Omstreeks 1150 liet de abdij van Prüm een stenen kerkgebouw met een toren bouwen. Het Romaanse bouwwerk was geheel opgetrokken uit tufsteen. Het bouwmateriaal werd per schip aangevoerd vanuit een tufsteengroeve aan de Rijn. Achter de kerk is nog goed te zien dat een arm van de IJssel een bocht maakte, zodat ter plekke het bouwmateriaal uitgeladen kon worden. De tufstenen fundering en de Romaanse toren bleven bewaard. Omstreeks 1350 werd op de tufstenen fundering een kerk in gotische stijl gebouwd. In de kerk bevinden zich een fresco uit 1566, drie grafkelders en een Naberorgel uit 1843. In de toren hangen een grote en een kleine klok, beide gemaakt in de 17de eeuw door Gerrit Schimmel uit Deventer.

Sla rechtsaf de Wilhelminaweg in richting Rijksstraatweg en dan weer rechtsaf het dorp uit, rij over het fietspad door tot aan de Boerderijcamping 'De Adelaar'.