Uitgebreide Beekzichter Fietsroute | 18 km.
download de fietsroute download de folder

5. De 'Peppelenbosch' en de grafheuvels

Aan het einde van deze laan ligt hoeve 'De Peppelenbosch' (Peppel = populier). De Peppelenbosch werd aangekocht door landgoed Beekzicht in 1849. In 1600 werd het 'Hett Busweittien' genoemd en viel het onder boerderij Mentink in Appen, een goed van de Abdij van Prüm (zie ook punt 20). Het werd gekocht door Gerrit Kreynck en zijn vrouw. Vele eigenaren volgden. Het landbouwbedrijf wordt gerund door de familie Blikman. Het erf is niet toegankelijk.
 
VERVOLG ROUTE  |  Fiets een kleine 50 meter verder in westelijke richting, nu is het wellicht even tijd voor een korte wandeling naar de grafheuvels en het Gagelven.  
 
De drie grafheuvels worden door de vrijwilligersgroepen van landgoed Beekzicht onderhouden. In de directe nabijheid (niet op de kaart) liggen nog een vierde en vijfde grafheuvel. Deze grafheuvels zijn rond 2.900-2.000 voor Christus ontstaan. De grootste heuvel (Ø 21 meter) was in ieder geval in drie fases opgebouwd (en mogelijk meer). De eerste fase van de grafheuvel wordt gedateerd in de periode van de bekercultuur. De latere ophogingen worden in de Bronstijd gedateerd. Er is geen randstructuur (b.v. greppel of palenkrans) waargenomen. 

De één na grootste heuvel (Ø 19 meter) bleek een twee-perioden heuvel te zijn, waarbij de kernheuvel bestond uit gestapelde plaggen. Deze heuvel had een standgreppel en wordt gedateerd in de periode van de bekercultuur. Uit de heuvels kwamen geen spectaculaire vondsten. Slechts wat houtskool en een enkel scherfje. Op landgoed Beekzicht zijn recent twee ‘nieuwe’ grafheuvels ontdekt. Nou ja, nieuw, ze liggen er al zo’n 5.000 jaar. Ze zijn nieuw ontdekt dankzij nieuwe computertechnieken. Ze zijn niet toegankelijk voor publiek. 
 
Als u even doorloopt tussen de grafheuvels dan komt u op een grote open plek in het bos: het Gagelveld met het Gagelven.