Bijzonder cultureel erfgoed
Van Veluwe tot IJssel
STUUR MIJ BEEKZICHT NIEUWS BEKIJK DE LAATSTE NIEUWSBRIEF

Open Monumentendag 2020

Op 12 september waren het Park, de moestuin en de rozentuin van Beekzicht het toneel van de jaarlijkse Open Monumentendag. De vrijwilligers van Beekzicht waren in de ochtend aanwezig om de ruim 100 bezoekers te informeren over het Landgoed en de activiteiten. Naast het informatieve karakter van de ochtend konden bezoekers ook groenten en honing van Beekzicht kopen. De kleine proeverij van het Beekzichter Koyt leidde tot enthousiaste reacties en verkoop. 

Opening van het Klompenpad 'Beekweidenpad'

Tijdens de Open Monumentendag werd het Klompenpad 'Beekweidenpad' geopend door Arjan Vriend van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en wethouder Harjo Pinkster van de gemeente Voorst. Het Klompenpad loopt voor een zeer groot deel over de eigendommen van landgoed Beekzicht. Zo wandel je over het Kerkenpad, over de Voorsterklei en door het Appense bos.

NAAR DE ROUTE

Lees minder

Model van Huize Beekzicht

Na het prachtige model van de watermolen heeft onze vrijwilliger Laurens Vredegoor weer een knap stukje huisvlijt vervaardigd. Een schaalmodel van Huize Beekzicht anno 1837. Op woensdag- en donderdagochtend is dit model op het kantoor van Klein Java te bewonderen.

Nieuwe trekker voor de vrijwilligers

Sinds enkele weken hebben de vrijwilligers van de Natuurwerkgroep Voorst en landgoed Beekzicht een nieuw werktuig erbij: een mini/midi trekker van Kubota met diverse aanbouwwerktuigen. Ideaal voor het beheer en het onderhoud van Park Beekzicht en van de wandelpaden op en rond het Landgoed. 

Hutten van wilgentenen door De Beele

Op verzoek van centrum De Beele is een partij wilgentenen beschikbaar gesteld, afkomstig van het knotten op Beekzicht. In de lockdown-periode hebben de bewoners van De Beele diverse hutten kunnen bouwen van deze wilgen. Het resultaat mag er zijn. Een leuk en mooi voorbeeld van samenwerking tussen het Landgoed en de buren. 

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Moestuin en verkoop van landgoed producten

Sinds enige weken staat de verkoopkraam “Natuurlijk Beekzicht” naast het beheerkantoor van het Landgoed aan de Beekzichtweg. In de kraam wordt op woensdag en donderdag de oogst uit de moestuin verkocht. Via Facebook en Instagram kunt u zien wat er op dat moment geoogst wordt. De producten worden verkocht in porties van € 1,- per zakje. Verwacht wordt dat liefhebbers hun betaling in het geldkistje doen. Jammer genoeg gaat dit niet altijd goed. De laatste tijd merken we dat er herhaaldelijk groenten "verdwijnen" uit de kraam en dat er "vergeten" wordt om af te rekenen. Omroep Gelderland besteedde er ook aandacht aan.

Lees minder

Biologisch appel- en perensap

Helaas valt de oogst van de appels en peren dit jaar tegen. Maar dit jaar mogen we voor het eerst, na een omschakeling van 3 jaar, samen met De Kolke, biologisch sap verkopen onder het SKAL certificaat. De Kolke en landgoed Beekzicht brengen het sap gezamenlijk op de markt, voorzien van een verpakking met een eigen ontwerp. Het sap is te koop op De Kolke.

Beekzichters in Beeld | Albert en Corrie Wassink

door Heidi Uenk
Wie wonen, werken en recreëren er op landgoed Beekzicht? Maak deze keer kennis met Albert en Corrie Wassink van Boerderij De Kolke. Zij vertellen over hun leven op de boerderij en op het Landgoed.

NAAR BEEKZICHTERS IN BEELD

Lees minder

De Koyt is op dronk!

Het heeft even geduurd, maar het Landgoedbier met gagel uit het Gagelven is eindelijk voldoende gerijpt om te worden gedronken en verkocht. Het is een superlekker fris biertje geworden volgens kenners en liefhebbers. De Koyt is te koop bij De Kolke, camping De Haverkamp en bij Bakkerij Bril. De prijs is € 2,50 per flesje, € 10,- voor een 4-pack (inclusief de Beekzichter fietsroute) en op bestelling bij landgoed Beekzicht kost een doos van 24 flesjes € 47,-.

Verbouwing schuur De Middelbeek

Bouwbedrijf Bessels is na het gereedkomen van de schuur bij Groot Hissink begonnen aan het herstel van de monumentale schuur bij De Middelbeek. Het asbest dak wordt vervangen door pannen en riet, het metselwerk wordt hersteld en de deuren en houtwerk worden grondig opgeknapt. Over een paar maanden is de monumentale schuur weer een lust voor het oog.

Film 'Beekzicht in Vogelvlucht'

Tijdens de jubileumviering op 10 juli is de film 'Beekzicht in Vogelvlucht' voor het eerst aan het publiek getoond en is er een boekwerkje over de geschiedenis van Beekzicht aan de burgemeester overhandigd. De film is hieronder te bekijken. Het boekwerkje is wekelijks op donderdagochtend verkrijgbaar op Beekzicht.

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Fietsroute App | online en als folder verkrijgbaar

Voor het publiek is er individueel of in kleine groepjes veel te beleven op landgoed Beekzicht. Zo is er een nieuwe fietsroute die je op de mooiste plekjes van het landgoed brengt. De route is verkrijgbaar bij de campings De Adelaar en De Haverkamp en bij Bakkerij Bril. Meer weten? Bezoek de Fietsroute App.

Lees minder

Jubileumfilm 200-jarig bestaan
'Landgoed Beekzicht in Vogelvlucht'

Instandhouden van bijzonder erfgoed