Bijzonder cultureel erfgoed
Van Veluwe tot IJssel
STUUR MIJ BEEKZICHT NIEUWS bierfestival beekzicht | 20 augustus

Fietstocht met proeverij van landgoedproducten | zaterdag 16 juli '22

Stap op de fiets voor een 20 kilometer lange fietstocht door ons unieke landschap en proef onze 3 heerlijke landgoedbieren en onze streekproducten. Onderweg komt u meer te weten over de oorsprong van onze landgoedproducten en van onze bijzondere lokale landgoedbieren.

De fietstocht is uitverkocht.

GEANNULEERD | Bierfestival Beekzicht, proef de streek | zaterdag 20 augustus '22 | GEANNULEERD

Helaas annuleren wij ons Bierfestival van 20 augustus aanstaande. Het grote aanbod aan zomeractiviteiten maakt de concurrentie groot vermoeden wij, waardoor we helaas minder kaarten hebben verkocht dan voorzien.

Maar bierliefhebber, niet getreurd! Voorjaar 2023 wagen wij opnieuw een poging om je de lekkerste lokale bieren en hapjes uit de streek te laten proeven. Houd onze agenda op Facebook goed in de gaten.

Stand van zaken in het bos

Rondom het Gagelven is ruimte gemaakt voor een zogenoemde mantelzoom overgang. Dat wil zeggen dat de overgang tussen het ven en het bos minder strak is en dat de bosrand meer geleidelijk overgaat in het heideveld. In de winter zijn er ook bomen geveld, omdat deze minder vitaal en kwijnend waren. Daarnaast is er een reguliere dunning uitgevoerd in het Appense bos. Het hout wordt zo duurzaam mogelijk afgezet. We hebben goede contacten met lokale zagerijen en bouwbedrijven. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door de firma Ebola uit Voorst.

Rabattenbossen hersteld

Eind maart hebben de vrijwilligers in het rabattenbos (vlakbij de Bekenstraat) snoeiwerk gedaan en later 1000 elzen en 1000 eiken ingeplant. Dit om het oorspronkelijke hakhoutbos (rabattenbos) weer te herstellen. Een rabattenbos bestaat uit greppels en dijkjes waarop in vroeger tijden het ‘boeren’geriefhout groeide. De boeren gebruikten dit hout voor weidepalen en het werd gebruikt als stookhout voor onder andere de bakkerijen. De schors van de eiken werd gebruikt om leer te looien. Eerder was het op deze plaatsen dermate nat dat de bomen alleen maar groeiden op de dijkjes, midden in het moerassige bos. Vandaar deze bijzondere ophogingen met greppels: de rabatten. 

Lees minder

Beekzichter moestuin verplaatst

Onze buurman Machinehandel Bruntink heeft onlangs een bedrijfspand-winkel gebouwd naast de moestuin van Beekzicht. Wij feliciteren onze buren met deze nieuwe bedrijfshal. De moestuin kreeg daardoor minder zonlicht en wij hebben besloten de tuin te verplaatsen. De moestuin heeft nu een nieuwe locatie gekregen op de oorspronkelijke plek van tientallen jaren geleden. Goed in het zonlicht! Op de locatie van de oude moestuin is onze boomgaard uitgebreid met hoogstam appels en peren. Om het aantrekkelijker te maken voor insecten, zoals bijen, hommels en vlinders is er onder de bomen een mengsel van bloemen ingezaaid. De kas blijft wel op de oorspronkelijke plaats staan. De moestuin wordt geheel biologisch geëxploiteerd en heeft samen met de boomgaard het SKAL keurmerk. Ook dit jaar is een groot deel van de biologische zaden gesponsord door Vitalis uit Voorst. 

Vrijwilligers maken vogelhuisappartement

In de natte wintermaanden heeft de vrijwillige winterploeg noeste arbeid verricht met het maken van ruim 30 mezenkasten van larikshout van Beekzicht. De mezenkasten worden opgehangen in het bos en in het park in de buurt van eikenbomen. Het idee is dat er zo meer mezen komen op het Landgoed. Zij helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. 

Een groot deel van de projecten die we met de vrijwilligers uitvoeren op Beekzicht wordt mede mogelijk gemaakt door het SBNL Natuurfonds. Beekzicht is zeer verheugd met deze financiële steun.

Eerste lustrum van onze vrijwilligers

Dit jaar bestaat onze vrijwilligersgroep vijf jaar. In 2017 zijn we begonnen met onze vrijwilligersgroep die toen uit vijf personen bestond. Inmiddels is deze groep uitgegroeid tot 30 enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers. Niet alleen uit het dorp Voorst, maar ook uit de wijde omgeving. Dit jaar wordt er op verschillende momenten aandacht besteed aan dit lustrum. De verschillende groepen (Moestuin, Rozentuin, Timmergroep en de Landschap- en bosploeg)  zijn op dit moment op volle sterkte. Het gereedschap is van zeer goede kwaliteit en minstens net zo belangrijk; de sfeer is uitstekend. 
 Coördinator Freddy Bruntink en vrijwilliger Willem Romeijn gaven een interview aan Omroep Gelderland over het vrijwilligerswerk op Beekzicht. 

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Meanderende Voorsterbeek | project Waterschap

Tussen de Bekenstraat en Boerderij de Kolke heeft het Waterschap de afgelopen winter een natuurontwikkelingsproject in de Voorsterbeek uitgevoerd. Naast ruimte voor meer natuurlijke oevers heeft het project ook als doel ervoor te zorgen dat de Voorsterbeek bij piek afvoeren een waterbufferende werking heeft. Langs de beek en het Klompenpad is een grote picknick bank geplaatst door het Waterschap. Daarnaast zal het Waterschap een bijdrage leveren in het restaureren van de brug in het park van Beekzicht. Deze brug wordt intensief gebruikt door wandelaars. Het Waterschap, de gemeente Voorst, de Bosch van Rosenthal Stichting en het Landgoed werken hierin samen om aan het eind van het jaar de gerestaureerde brug in gebruik te kunnen nemen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Hofmeijer en bouwbedrijf Van Zijtveld uit Voorst. 

Lees minder

Stormschade op Beekzicht

In februari werd een deel van Nederland getroffen door een heftige storm. Ook het Park van Beekzicht werd niet gespaard. De wind had vrij spel vanuit het zuidwesten. Een aantal zeer zware en monumentale eiken en beuken werd door de storm geveld. Ook de schade aan de gebouwen was pittig. Een schoorsteen is afgebroken en tal van pannen en dakplaten moesten het ontgelden. Dankzij de snelle inzet van de brandweer en onze vaste aannemers is grotere schade voorkomen. In het najaar zal de herplant in het park plaatsvinden. Voor het aantal te planten bomen en de soorten wordt nog een plan gemaakt. 

Beekzichter bierproeverij | 20 augustus

De Beekzichter bieren zijn een groot succes en de verkoop gaat inmiddels al verder dan de directe kring rond Voorst. Het bier is inmiddels ook te koop in de omgeving Uddel en er zijn ook vragen van horeca-ondernemers uit de regio. Sinds een paar weken mogen we ook het logo “Erkend Veluws Streekproduct” voeren. Dit omdat alle ingrediënten uit de streek Veluwe komen. Grappig detail is dat het feitelijke brouwen van het bier in Zutphen wordt gedaan. Het drinkwater in Zutphen wordt echter met een leiding vanuit Epe aangevoerd, dus ook het water is Veluws. 
 
Om meer mensen kennis te laten maken met de lokale biertjes uit de regio organiseren wij op 20 augustus een bierproeverij op Beekzicht. Naast de bieren van Chamaven en Beekzicht laten ook andere kleine brouwerijen uit de regio hun bieren proeven. 

Lees minder

Landgoedproducten van Beekzicht

Puur van Beekzicht is de naam die we gekozen hebben voor de heerlijke producten die op het Landgoed door de bewoners en ondernemers worden geproduceerd en verkocht. Naast de bieren van Beekzicht, vanzelfsprekend de fruitsappen en de cranberries van de Kolke, het vlees van het Brandrode rund van de Adelaar, de boerderijkaas van de familie Lankhorst en natuurlijk de aardappels en uien van de familie Pardijs. Deze en andere producten uit de streek zijn ook te vinden op: www.superdieboer.nl.

Gageloogst op Beekzicht

Het project op het Gagelven is bijzonder goed geslaagd zo lijkt het. Door het dempen van de greppels en sloten is het terrein veel natter geworden. Ook de grondwater peilingen die maandelijks gedaan worden wijzen dit uit. Om de gagel te oogsten (hét bijzondere ingrediënt van onze Beekzichter bieren) moest onze vrijwilliger Hans Jongkoen zich in een heus waadpak hijsen. De verzamelde gagelbloemen worden gedroogd, gevacumeerd en ingevroren. De bloempjes zijn zeer licht in gewicht, maar zeer aromatisch. Om 500 liter bier te brouwen, gebruiken we maximaal 150 gram gagel.

Film 'Beekzicht in Vogelvlucht'

Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum is de film 'Beekzicht in Vogelvlucht' gemaakt. De film is hieronder te bekijken. 

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Fietsroute App | online en als folder verkrijgbaar

Voor het publiek is er individueel of in kleine groepjes veel te beleven op landgoed Beekzicht. Zo is er een fietsroute over Beekzicht die u op de mooiste plekjes van het Landgoed brengt. De route is verkrijgbaar bij de campings De Adelaar en De Haverkamp en bij Bakkerij Bril. Meer weten? Bezoek de Fietsroute App.

Lees minder