Bijzonder cultureel erfgoed
Van Veluwe tot IJssel
STUUR MIJ BEEKZICHT NIEUWS BEKIJK DE LAATSTE NIEUWSBRIEF

Beekzicht 200-jarig jubileum | viering uitgesteld ivm Corona

We maakten er al melding van in de vorige editie van de Beekzicht Bode: Landgoed Beekzicht viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. In verband met het Corona-virus wordt het feestweekend verplaatst naar een weekend later dit jaar. Vanaf juli is een expositie ingericht in park Beekzicht over het verleden en heden van ons landgoed. Ook is er dan een fietstocht te maken die de mooie plekjes van ons landgoed laat zien. Beide activiteiten zijn op eigen gelegenheid te doen en denk daarbij natuurlijk aan de Corona-maatregelen. 

Lees meer Lees minder

Klimaatslim bosbeheer

In de komende weken worden in het Appensebos en in de omgeving van de Kruisallee een paar duizend jonge boompjes geplant. Voornamelijk douglas, esdoorn, linde en berk. Deze bomen moeten op termijn zorgen voor kwaliteitshout en een gezond bos. 

Meer lezen over klimaatslim bosbeheer

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Beekzicht Bier!

Het staat al een tijdje op ons verlanglijstje; het brouwen van Beekzicht Bier. Nu, in het jaar van ons 200 jarig bestaan, gaat het er eindelijk van komen. In een serie van berichten wordt verteld wat er allemaal bij komt kijken om een eigen biertje te brouwen! Deze berichten zijn te volgen op Facebook. Het eerste bericht is HIER te bekijken.

Lees minder

Jubileumfilm 200-jarig bestaan
'Landgoed Beekzicht in Vogelvlucht'

Nieuw Klompenpad binnenkort geopend

Het is bijna zo ver, het Beekweidepad wordt op 18 april nabij het dorpshuis in Voorst geopend. De afgelopen maanden is er door een enthousiaste groep vrijwilligers hard gewerkt aan de route, de brochure en de inrichting van de route. Op 2 en 3 april wordt de route met vrijwilligers voorzien van borden, bruggen en informatiepanelen. U bent van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn om 14.00 uur bij het dorpshuis in Voorst. We houden u op de hoogte via Facebook.

Lees minder

Familie Pardijs stelt zich voor

Door Heidi Uenk
Landgoed Beekzicht kent vele gezichten. Wie wonen, werken en recreëren er? Maak deze keer kennis met de familie Pardijs, pachters van boerderij Groot Hissink in Appen. 

Meer lezen Lees minder

Honden aan de lijn!

Hoewel het gebod “Honden aan de lijn” op het gehele landgoed geldt, is het toch goed er in het voorjaar nogmaals op te wijzen dat dit een serieus gebod is waar bij overtreding op gehandhaafd zal worden. Ieder jaar raken weer veel nesten van broedvogels verstoord of wordt reewild verontrust opgeschrikt of verwond. Daarnaast kan hondenpoep in de weilanden voor ernstige ziektes zorgen bij het vee. Dus doe ons en uzelf een plezier en hou de hond op landgoed Beekzicht gewoon aan de lijn. Loslopen met uw hond(en) kan op Bussloo tussen oktober en mei.

Biodiversiteit verbeteringen 

Beekzicht heeft in 2019 een aantal projecten ingediend bij Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Voorst. Er zijn projecten ingediend om de oude boomgaard weer nieuw leven in te blazen, insectenvriendelijke randen en terreinen in te zaaien, de rozentuin als cultuurelement te verbeteren en het scholeneducatieproject van Tula Stapert. Het merendeel van de projecten is inmiddels gehonoreerd en zelfs al uitgevoerd. Een groot deel van de werkzaamheden zijn uitgevoerd door de vrijwilligers, een deel zal later dit jaar nog in uitvoering komen. Op de planning staan nog een aantal vogelexcursies en de bouw van een vogelkijkhut nabij de Beelekolk. Wij zijn erg blij met deze financiële impuls om werkzaamheden uit te voeren die anders niet mogelijk waren geweest. 

Nieuws uit het bos en over het landschap

Er zijn dit seizoen ruim 120 nieuwe knotwilgen gepoot en circa 240 knotwilgen geknot door de vrijwilligersploegen. De Natuurwerkgroep Voorst heeft zich weer behoorlijk uitgesloofd rond het Gagelven en op het Kerkepad.

Laurens Vredegoor heeft een schitterend model van de Watermolen gemaakt, bijna levensecht (zie foto). Het model van de watermolen is tijdens het jubileumweekend te bewonderen.   

Lees minder

Eendenkorven door vrijwilligers gemaakt

De wilde eend heeft het de laatste jaren niet al te gemakkelijk. Reden voor de vrijwilligers op Beekzicht om een aantal eendenkorven te maken. In deze van stro en gaas gemaakte korven kunnen de eenden ongestoord en veilig op hoogte broeden.  

Instandhouden van bijzonder erfgoed