Bijzonder cultureel erfgoed
Van Veluwe tot IJssel
STUUR MIJ BEEKZICHT NIEUWS BEKIJK DE LAATSTE NIEUWSBRIEF

Aftrap 200 jaar Beekzicht | jubileumviering

Op 10 juli jl. was het dan zo ver, de viering van 200 jaar Beekzicht kon formeel beginnen. Aanvankelijk was het idee om in de eerste week van juni een groot feest voor betrokkenen en omgeving te organiseren. Dat kon door de COVID-19 maatregelen geen doorgang vinden. Daarom is gekozen voor een andere opzet. Vrijdagmiddag om half twee werd formeel het startschot voor de viering van 200 jaar Beekzicht gegeven door Willem de Beaufort, burgemeester Jos Penninx en de voorzitter van de Bosch van Rosenthal Stichting Chris Kalden. Meer hierover is te vinden in de nieuwsbrief van juli 2020.

Nieuwe film 'Beekzicht in Vogelvlucht'

Tijdens de jubileumviering op 10 juli is de nieuwe film 'Beekzicht in Vogelvlucht' voor het eerst aan het publiek getoond en is er een boekwerkje over de geschiedenis van Beekzicht aan de burgemeester overhandigd. De film is hieronder te bekijken. Het boekwerkje is wekelijks op donderdagochtend verkrijgbaar op Beekzicht.

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Fietsroute App | nu online en als folder verkrijgbaar

Voor het publiek is er individueel of in kleine groepjes veel te beleven op landgoed Beekzicht. Zo is er een nieuwe fietsroute die je op de mooiste plekjes van het landgoed brengt. De route is verkrijgbaar bij de campings De Adelaar en De Haverkamp en bij Bakkerij Bril. Meer weten? Bezoek de Fietsroute App.

Lees minder

Jubileumfilm 200-jarig bestaan
'Landgoed Beekzicht in Vogelvlucht'

Schilderijen tentoonstelling in
Park Beekzicht

In het park van Beekzicht is al wandelend een “schilderijen tentoonstelling’ te bewonderen met veel wetenswaardigheden over Beekzicht en de omgeving. Weinig mensen weten nog dat er op Beekzicht een landhuis gestaan heeft. De plattegrond van dit, in 1940 afgebroken huis is op ware grootte op de exacte locatie terug gebracht. Deze plattegrond is ook in het park te bekijken. Een speciaal woord van dank voor de organisatie, vormgeving en uitvoering aan Heidi Uenk, de vrijwilligers van Beekzicht en aan Maaike van Heek van Eye & Image. Met elkaar hebben zij met veel plezier hard gewerkt aan het meer dan fraaie resultaat waar iedereen van kan genieten. 

Beekzichter Koyt | bier van eigen bodem

Op Beekzicht groeit in het midden van het Gagelven een struik: de gagel. Deze gagel diende vroeger als belangrijk bestanddeel in bier en het zorgde samen met vele andere kruiden voor de smaak en de houdbaarheid. Pas veel later is de rol van de gagel (gruit) overgenomen door de hop. Op boerderij De Kolke wordt sinds enige jaren brouwgerst verbouwd. Deze gerst wordt gemout bij een ambachtelijke mouterij in Winterswijk. Met de gemoute brouwgerst en de gagel van Beekzicht is nu een bier gebrouwen naar het idee van een 200 jaar oud recept; een Koyt of Kuitbier. Het bier is fris en licht bitter, met een mooie tint van de gagel. Het ‘Beekzichter Koyt’ is gebrouwen bij Brouwerij Chamaven in Zutphen door Heidi Uenk en Gerard Koopmans. Het wordt verkocht per fles, in 4-packs en per doos van 24 flessen bij de campings en Bakker Bril vanaf medio augustus. De prijs is € 2,25 per fles, € 9,- voor het 4-pack (inclusief fietsroute) en € 47,-  per doos (24 fles). 

Lees minder

Nieuws uit het landschap en het park

De hoeveelheid processierupsen lijkt minder dan vorig jaar. Er heeft beperkt bestrijding plaatsgevonden. De door de vrijwilligers nieuw aangeplante knotwilgen (circa 200 stuks) zijn op een enkeling na allemaal aangeslagen. De rozentuin en de moestuin staan er bijzonder fraai bij. Ook de bloemenweiden bloeien overweldigend. Prima voor de insecten en de op het landgoed staande bijenkasten. In het komend najaar worden langs de randen van de moestuin en het park van Beekzicht voedselbossoorten geplant zoals hazelnoot en klein fruit. 

Nieuwe veldschuur aan de Watergatstraat 

Na een lange periode van verval is de herbouw van de oude veldschuur aan de Watergatstraat voltooid. Bouwbedrijf Bessels heeft topwerk geleverd samen met zijn onderaannemers. Het rietgedekte dak en het fraaie voegwerk zijn een lust voor het oog. De schuur wordt in gebruik genomen door de familie Pardijs.

Opening Klompenpad 'Beekweidenpad'

Het laatste half jaar is er door een groep vrijwilligers hard gewerkt aan het nieuwe Klompenpad. Dit pad loopt voor ongeveer zestig procent over de gronden van Beekzicht. De route is te lopen via de klompenpadenapp, zie hiervoor “klompenpaden” in de Appstore. Een routekaartje is te koop bij Bakkerij Bril en bij de campings De Adelaar en De Haverkamp.

MEER LEZEN

Lees minder

De toestand van de bossen

Het droge voorjaar heeft zijn tol weer geëist in het bos. Veel lariksen die minder vitaal waren, zijn aangetast door de bastkever. Een aantasting met vrijwel altijd een dodelijke afloop. In de open ruimten in het bos zijn weer bomen aangeplant met hopelijk een betere weerstand tegen droogte en hitte. Er is onder meer een bijzondere variëteit aan Berk geplant, de Zwarte den en Tsuga. Hoewel de droogte ook onder de jonge aanplant toe leek te slaan, hebben we op Beekzicht net op tijd voldoende neerslag gehad. 

Instandhouden van bijzonder erfgoed