Fotowedstrijd Beekzicht in de lente 

Mooie inzendingen hebben we gekregen op onze fotowedstrijd. De winnaar is de foto uit de banner bovenin de website, gemaakt door Cobie Smeenk.

Alle inzendingen zijn te bekijken in de Beekzicht Bode van juni 2019.
Bekijk de nieuwsbrief. 

Lees minder

Beekzichter in beeld | Jaap en Karin Frederiks

Wie wonen, werken en recreëren er op Landgoed Beekzicht? Maak deze keer kennis met Jaap en Karin Frederiks, bewoners van pachtboerderij De Middelbeek op de Voorsterklei. Het interview met Jaap en Karin is hieronder te downloaden. 

Naar interview

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Maestro Voorst 6 juli | Beekzicht Concert 7 juli

In het weekend van 5 tot en met 7 juli is het weer zover, het Beekzicht Concert. Op 6 juli om 14.00 uur strijden bekende Voorstenaren om de titel Maestro Voorst met de Slanina-Cesta Musikanten. Op 7 juli ook om 14.00 uur speelt het Fanfare korps Voorst samen met het Vaasens Fanfare Corps in ons park. Wandel voor of na het concert gerust door onze bloeiende rozentuin of moestuin.   

Lees minder

Honden aan de lijn

Dit blijft een lastig onderwerp. Vaak hebben hondenbezitters niet in de gaten dat een loslopende hond veel schade aan kan richten aan de fauna in een gebied: zij veroorzaken verstoorde nesten, opgejaagde reeën en predatie. Na gezamenlijk overleg tussen het Waterschap, de Vogelwerkgroep, landgoed De Poll, de maatschap Wijers en Beekzicht zijn er borden geplaatst met uitleg waarom honden aan de lijn horen in het buitengebieden. Na een korte periode van waarschuwen zal er door de BOA’s worden gehandhaafd en riskeren bezoekers met een loslopende hond een boete. 

Vogelexcursie | terugblik

De op 2 mei gehouden vogelexcursie onder leiding van Steven de Bie was meer dan een groot succes. Met een 16-tal personen en een zeer bevlogen verteller en kenner als gids was het een top avond om vogels te kijken en te beluisteren. Aan het einde nog een mooie traktatie: een ijsvogel bij gemaal Middelbeek. 

Pas op: teken en eikenprocessierups 

Heerlijk om in dit jaargetijde in onze bossen te wandelen. Pas wel op, helaas komt ook dit jaar de processierupsen weer in groten getale voor. Zoals de naam aangeeft voornamelijk in de eiken, maar dit jaar ook in andere boomsoorten waar te nemen. Wees voorzichtig en bescherm je zelf goed door kleding met lange mouwen te dragen en een pet of ander hoofddeksel. https://www.rivm.nl/eikenprocessierups
Een ander plaagbeest, de teek, komt ook weer in groten getale voor in het bos. Ook bij tekenbeten geldt dat opletten geboden is en zorg dat de teek na een beet op de juiste wijze verwijderd wordt. https://www.lymenet.nl/info/tekenbeet 

Voorster Koyt bier 

Leden van het Bierbrouwgilde de Roode Toren uit Zutphen zijn op excursie geweest naar het Gagelven. Gagel werd in de middeleeuwen gebruikt als bestanddeel van het “Gruit”, een voorloper van de hop om het bier langer houdbaar te maken. Met het gemoute brouwgerst, Vienna Mout, van boerderij de Kolke en de geplukte gagel is een recept voor een Voorster Koyt bier ontwikkeld en gebrouwen door een lid van het Gilde. Een zeer smakelijk en licht bitter biertje. Misschien wordt het in de toekomst  in de productie genomen! Foto: wilde gagel.

Lees minder

Wildredders

Beekzicht heeft een aantal Wildredders aangeschaft die door de pachters van het landgoed ingezet kunnen worden tijdens het maaien. Een wildredder is bevestigd op de voorzijde van de maaier en laat een ultrasoon geluid horen. Hierdoor slaat het wild op de vlucht en zoekt een veilig heenkomen. 

Lees minder

Nieuws rond (moes)tuin en park

De moestuin achter Klein Java aan de Rijkstraatweg doet het dankzij de inzet van de vrijwilligersgroep bijzonder goed. Om de rijke oogst goed te besteden is met zorgflat Nieuwenhof de afspraak gemaakt een paar dagen in de week verse groenten en fruit van landgoed Beekzicht op het menu te zetten. Inmiddels staat er ook een aantal bijenkasten in de moestuin, dus komend najaar is er ook honing van Beekzicht. 

Lees minder

Stormschade 

Tijdens de storm in juni is er in het park en de moestuin toch wat schade opgetreden. De oude noot in de boomgaard heeft het jammer genoeg op moeten geven. Het stamstuk zal wellicht nog gebruikt kunnen worden om planken van te zagen. 

Lees minder

Beekzicht op Facebook

Bezoek landgoed Beekzicht ook op Facebook. Onze Facebook-pagina heeft niet alleen als doel om de directe omgeving te informeren maar ook gasten van buiten. Wil je op de hoogte blijven van onze posts? Meld je dan aan als volger

Lees minder

Kom ook meehelpen | van harte welkom

Wilt u ook meehelpen in het onderhoud van het landschap en van de natuur op Beekzicht? Kijk dan bij HELP MEE voor meer informatie en kom eens langs voor een kennismakingsgesprek.

Promotiefilm 'biotoopprojecten op de kaart', opgenomen op landgoed Beekzicht

Instandhouden van bijzonder erfgoed
NIEUWSARCHIEF april 2019 NIEUWSARCHIEF februari 2019