Bijzonder cultureel erfgoed
Van Veluwe tot IJssel
STUUR MIJ BEEKZICHT NIEUWS BEKIJK DE LAATSTE NIEUWSBRIEF

Een gelukkig en gezond 2021

We kijken terug op een bewogen jaar. Niet alleen door de coronaperikelen, maar ook omdat het 'Beekzicht 200 jaar'-evenement daardoor toch wat onderbelicht is gebleven.
Gelukkig hebben we op een andere manier de 200 jaar-viering vorm kunnen geven. De expositie in Park Beekzicht, de contouren van huize Beekzicht, het Beekzichter biertje, de prachtige film Beekzicht in vogelvlucht, de fietsroute en de geschiedschrijving over Beekzicht hebben vele mensen laten genieten van ons Landgoed. Wij hopen wel het 'Beekzicht 200 jaar'- evenement ergens in 2021 feestelijk met elkaar af te kunnen sluiten. 

Veranderingen in het bestuur van Beekzicht

Met ingang van 1 januari heeft er ook een bestuurswisseling plaatsgevonden binnen het Landgoed. In het onderstaande interview met de aftredende voorzitter van de Bosch van Rosenthal Stichting Chris Kalden en met aftredend commissaris van het Landgoed Willem de Beaufort, leest u hier meer over. Beide bestuurders hebben hun taken overgedragen aan hun opvolgers. Marja van der Tas is nu voorzitter van de Bosch van Rosenthal Stichting. Hans Kielstra en Jan Willem de Beaufort zijn beiden als commissaris toegetreden tot het bestuur van Beekzicht.

NAAR HET INTERVIEW

Lees minder

Minicursus 'Vogels van Beekzicht'

Wilt u weten welke vogels er op Landgoed Beekzicht voorkomen? Hoe ze te herkennen zijn en wat ze zo bijzonder maakt? Vergroot uw vogelkennis en meldt u zich aan voor onze gratis minicursus ‘Vogels van Beekzicht in vogelvlucht’. Speciaal voor Beekzicht ontwikkelde vogelaar Steven de Bie, lid van vogelwerkgroep Zutphen, vijf leuke en inspirerende presentaties die digitaal te volgen zijn. Daarnaast organiseren we 1 kijkochtend in Park Beekzicht en, als de coronavoorschriften het toestaan, sluiten we af met een excursie. Aanmelden is mogelijk tot 25 januari door een e-mail te sturen naar info@landgoedbeekzicht.nl. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers. In deze aankondiging staan de tijden en activiteiten.

Vogelkijkscherm bij de Beeleplas

Aan de noordzijde van de Beeleplas is door de firma Ebola uit Voorst een vogelkijkscherm gebouwd. Het scherm kijkt uit over de plas. In de plas zijn afhankelijk van het jaargetijde zeer veel watervogels waar te nemen. In het voorjaar worden er panelen met vogelkenmerken geplaatst om het vogelen ook voor de minder geoefende vogelaar aantrekkelijk te maken.  

Werkzaamheden vrijwilligers

Ook voor de vrijwilligers golden vanzelfsprekend de coronamaatregelen. Toch is het gelukt om met inachtneming van deze maatregelen het nodige werk uit te voeren in het park, de tuinen en in de landschappelijke beplantingen. In zeer kleine groepjes en zonder het gebruikelijke gezellige napraten is er weer ontzettend veel werk verzet. Voor de moestuin en de rozentuin zoeken we nog vrijwilligers. Belangstelling? Kom eens kijken op woensdagmorgen en maak een praatje of bel met Gerard Koopmans 06-50 21 32 98.

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Nieuw | Jonker Bosch bier

De Beekzichter Koyt is een enorm succes gebleken. In het voorjaar staat de Koyt weer op het programma om te brouwen. Nieuw en op dronk is de Jonker Bosch, ook een jubileumbier. Het bier is vernoemd naar de koosnaam van Jonkheer Louis Bosch ridder van Rosenthal. De bierstijl is een American Amber Ale, een licht amberkleurig bier met ingrediënten uit de streek en een vleugje gagel. Een superlekker biertje volgens kenners. De Jonker Bosch is te koop bij De Kolke, camping De Haverkamp (in het seizoen), bij bakkerij Bril en bij Ribhouse Texas, lekker voor bij een afhaalmaaltijd. Een flesje kost € 2,50.

Lees minder

Velling grote, historische beuk in Park Beekzicht

De grote bruine beuk die naast het voormalige hoofdhuis stond, heeft het niet gered deze zomer. Eind december is de boom geveld. De hoofdstam van de boom is naar de Wilpsche Stoomhoutzagerij gebracht voor verdere verwerking. Het plan is om van de goede stukken hout planken en platen te laten zagen en daar onder andere tafels van te laten maken. Omdat het een bijzondere, historische boom is, lijkt dit ons een mooie bestemming. Inmiddels is er een nieuwe rode beuk geplant op dezelfde locatie als waar de vorige boom heeft gestaan. 

Beekzichter in Beeld | Gerwert Rattink

door Heidi Uenk
Wie wonen, werken en recreëren er op landgoed Beekzicht? Maak deze keer kennis met Gerwert Rattink van Rietdekkersbedrijf Rattink.

NAAR BEEKZICHTER IN BEELD

Lees minder

Tafels en broodplanken van de grote beuk

Van de historische beuk uit Park Beekzicht zullen tafels (voor binnenshuis), borrelplanken en broodplanken gemaakt worden door de Wilpsche Stoomhoutzagerij.  De kosten liggen tussen de 750 en 1250 Euro per tafel. Een onderstel kost circa 400 Euro en het blad circa 300 Euro per M2. De borrelplanken en broodplanken kosten om en nabij 15 tot 40 Euro, afhankelijk van formaat en uitvoering. Heeft u belangstelling? Stuur uw wensen in een mailtje naar info@landgoedbeekzicht.nl

Jubileumfilm 200-jarig bestaan
'Landgoed Beekzicht in Vogelvlucht'

Instandhouden van bijzonder erfgoed