Op zondag 2 juli vieren we de zomer in Voorst. Met het Summerborn concert in de kapel van Voorst, een picknick en toneelvoorstellingen in Park Beekzicht en veel muziek. Kaarten kosten € 12,50 per persoon en zijn via onderstaande button online te bestellen. Ook zijn er picknickmanden met overheerlijke streekproducten van Beekzicht te bestellen: met vlees/vis en vega.
In samenwerking met het Waterschap Vallei en Veluwe is de brug over de Voorsterbeek in het Park Beekzicht hersteld. De brug was nodig aan vervanging toe. Loonwerkbedrijf Hofmeijer plaatste de brug, bouwbedrijf Van Zijtveld en de firma Ebola stonden garant voor het houtwerk. Al het gebruikte hout is afkomstig van Beekzicht. Nu kan iedereen weer veilig de oversteek maken tussen het Park en de Mulderskolk. .
Wie wonen, werken en recreëren er op Landgoed Beekzicht? Maak deze keer kennis met Jan Ooijman, jachtopzichter en ook BOA op Landgoed Beekzicht. Jan Ooijman is op landgoed Beekzicht en in de omgeving een bekende verschijning rijdend in zijn Rode Suzuki Vitara, vaak met hond Willem aan zijn zijde. Altijd alert op het wel en wee van het wild en op de naleving van de landgoedregels. Ruim 30 jaar vervult hij nu de functie van jachtopzichter en ook BOA op Landgoed Beekzicht.
In de herfst van 2022 hebben de vrijwilligers van Beekzicht hard gewerkt aan de reconstructie van de oude vlechtheg op Beekzicht. Deze staat aan de Voorsterklei tussen de kerk van Voorst richting de grote populier. Een vlechtheg is een dichte haag van horizontaal en verticaal groeiende takken. Julius Caesar verwijst al naar de toenmalige vlechtheggen in Nederland, die dienden als natuurlijke veekering. Het is een ideale plek voor vogels en zoogdieren om te schuilen en het staat prachtig in het landschap!
De vrijwilligers hebben van Sjoerd Aertssen van Kleinschalig Cultuurlandschap de kneepjes van het heggenvlechten geleerd. Henrie Kloosterboer was de initiatiefnemer om het beheer van deze heg op een andere wijze uit te laten voeren. Voor Landgoed Beekzicht, de eigenaar van de heg, een mooie aanleiding om dit stukje cultuurhistorie in ere te herstellen.
Rondom het Gagelven is ruimte gemaakt voor een zogenoemde mantelzoomovergang. Dat wil zeggen dat de overgang tussen het ven en het bos minder strak is en dat de bosrand meer geleidelijk overgaat in het heideveld. In de winter zijn er ook bomen geveld, omdat deze minder vitaal en kwijnend waren. Daarnaast is er een reguliere dunning uitgevoerd in het Appense bos. Het hout wordt zo duurzaam mogelijk afgezet. We hebben goede contacten met lokale zagerijen en bouwbedrijven. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door de firma Ebola uit Voorst.
Landgoed Beekzicht is in overleg met het waterschap om zowel op bestuurlijk als praktisch niveau maatregelen te treffen tegen de droogte. Niet alleen de bossen en de natuur op Beekzicht kampen al jaren met de schade van de aanhoudende lage grondwaterstanden. Ook de landbouw merkt de gevolgen van de droogte. In een volgende nieuwsbrief ontvangt u hier meer informatie over.
Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.
De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.
Het landschap rondom recreatiegebied Bussloo is aantrekkelijk voor recreanten uit de omliggende steden en bezoekers van verder weg. Er zijn dan ook meerdere horeca en recreatie bedrijven gevestigd in de nabije omgeving van Bussloo.
Boeren en voedselmakers uit de streek richten zich steeds meer op de verkoop van hun producten direct aan de consument, via korte ketens en door lokale samenwerking. Een aantal restaurants zet al lokale producten op de kaart. Wat zou het mooi zijn als de voedselmakers en horeca samen zouden werken om dit verder uit te bouwen en gezamenlijk de streek te promoten? Vanuit die gedachte loopt het project ‘Rondje Bussloo’. Landgoed Beekzicht en een aantal van haar pachters doen mee in deze verkenning om producten van het landgoed op de kaart te krijgen en te kijken wat gezamenlijk in de promotie kan worden gedaan.
De schuur van de Middelbeek heeft een gedeeltelijke nieuwe rietenkap gekregen. Een deel van het dak van de grote schuur was er slecht aan toe. Rietdekker Gerwert Rattink (zie een vorige Beekzichter in Beeld) heeft er vakkundig een deel van vernieuwd.
Komend jaar staat het groot onderhoud van Klein Beekzicht in de planning. De dakgoten en het schilderwerk krijgen de nodige aandacht. Ook zal een gedeelte van het platte dak vervangen worden met een betere isolatie laag.
De familie Lankhorst is praktijkbedrijf voor het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. Op 5 juli liet de familie Lankhorst belangstellenden kennis maken met hun melkveebedrijf. Henk, Anne Marie en hun zoon Tom lichtten hun gemaakte keuzes toe. Roelof de Haan, bodemdeskundige bij Agrimaco ging in op de relatie tussen bodem en koe. Heidi Uenk vertelde het een en ander over Beekzicht. Lucas Lagerweij was van de partij om zijn concept De Pantry toe te lichten. Tot slot vertelde Anne Marie Lankhorst over hun eigen kaas 'De Voosternaer'. Een vol en inspirerend programma dat werd afgesloten door Theo Nieuwenhuis, zelfstandig bodemdeskundige. Met hem doken de bezoekers letterlijk de bodem in.
Puur van Beekzicht is de naam van de heerlijke producten die op het Landgoed door de bewoners en ondernemers worden geproduceerd en verkocht. Naast de bieren van Beekzicht, vanzelfsprekend de fruitsappen en de cranberries van de Kolke, het vlees van het Brandrode rund van de Adelaar, de boerderijkaas van de familie Lankhorst en natuurlijk de aardappels en uien van de familie Pardijs. Deze en andere producten uit de streek zijn ook te vinden op: www.superdieboer.nl.