Bijzonder cultureel erfgoed
Van Veluwe tot IJssel
STUUR MIJ BEEKZICHT NIEUWS BEKIJK DE LAATSTE NIEUWSBRIEF

Fietsroute 'The making of Beekzichter Bieren' | 20 augustus

Ter gelegenheid van de IJsselbiënnale organiseren 'Hop voor Bier', brouwerij Chamaven en Landgoed Beekzicht op 20 augustus een heerlijke fietsroute. U fietst langs gerst, gagel en hop, de streekingrediënten van het Beekzichter Koyt bier, de Jonker Bosch én de primeur van het nieuwste derde bier van Landgoed Beekzicht. Onderweg komt u meer te weten over de ingrediënten van dit bijzondere lokale landgoedbier. Natuurlijk wordt er ook geproefd van de landgoedbieren en wel op een unieke locatie in de natuur! 

Starttijd: 14:00 uur. Duur: 3 uur. Lengte route: +/- 20 km. Prijs : € 17,50 p.p. Inbegrepen zijn: Fietsroute door het prachtige landschap van de IJsselvallei, koffie theemoment met wat lekkers, rondleiding kwekerij Hop voor Bier Empe, proeverij van landgoedbieren met passende versnapering op unieke locatie, uitleg over bierbrouwproces door brouwerij Chamaven uit Zutphen. 

Wilt u meefietsen? Meldt u zich dan aan via aanmelden@landgoedbeekzicht.nl onder vermelding van Fietstocht Beekzichter Koyt.

Winterse taferelen op de Mulderskolk

Het waren een paar bijzondere dagen in februari, want er kon zomaar even geschaatst worden in het winterse landschap. De ijsmeesters van Voorst in de personen van Henri Kloosterboer en Gerard Koopmans begaven zich op een winterse zaterdagochtend vroeg naar de Mulderskolk om het ijs te controleren op betrouwbaarheid. Na een paar rondjes te hebben geschaatst en na overleg met chocolademelk en koeken van bakker Bril moesten de heren het ijs helaas afkeuren voor grote groepen. Er zat een grote scheur in het ijs midden over de kolk. Wel werden kinderen uitgenodigd te komen schaatsen en daar werd volop gebruik van gemaakt. Het leverde prachtige winterse plaatjes op. 

Lees minder

Bomen planten met Mach3Builders en Life Terra

Wilt Laten we samen bomen planten was de vraag van Mach3Builders, de organisatie achter het systeem waarin onze website is gebouwd. Samen met Life Terra, een organisatie met als doel bomen planten te faciliteren, zochten zij een locatie om bomen te planten. Deze locatie werd gevonden op twee plekken op ons Landgoed, namelijk de Zwarte Kamp en nabij de Bekenstraat. Partners van Mach3Builders plantten daar eind maart ruim 2500 bomen, waaronder elzen, lindes, eiken en tamme kastanjes. Onder bezielende begeleiding van onze vrijwilligers en na inspirerende woorden van Burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst. Geweldig om ons Landgoed een stukje groener en klimaatbestendiger te maken samen met deze enthousiaste mensen. 

Biologische groenten van Beekzicht

Met ingang van 2021 mogen niet alleen de producten van de boomgaard van Beekzicht en De Kolke het biologische Skal-certificaat voeren maar ook de producten uit de moestuin van Beekzicht hebben met ingang van 2021 het SKAL-keurmerk. De groenten uit de moestuin zijn in het seizoen te koop bij De Kolke, natuurkampeerterrein De Haverkamp en in de kraam bij het kantoor van Beekzicht.
Biologische zaadhandel Vitalis heeft zich aangemeld als sponsor van de Beekzichter moestuin en levert gratis biologisch zaad voor de groenten. Meer hierover in een volgende nieuwsbrief.  

Vrijwilligers gezocht | Help je mee?

Op woensdag- en donderdagochtend zijn de vrijwilligers actief op Beekzicht. Op woensdagochtend de moestuin- en rozentuinwerkgroep op donderdagochtend de bos- en landschapsploeg. De timmerwerkplaats is op beide ochtenden open. Op deze ochtenden zijn de tuinen ook geopend voor bezoek. 

In de 'Beekzichters in Beeld' van deze editie is een interview te lezen met drie van onze vrijwilligers. Voor alle groepen is nog plaats voor uitbreiding. Kom eens kijken en maak een praatje. Of bel met Gerard Koopmans 06-50 21 32 98.

Hierdoor zijn de oorspronkelijke plantensoorten
bijna allemaal verdwenen en
heeft gagel de overhand gekregen. Met de uitvoering van een herstelproject
wordt het evenwicht hersteld. De herstelwerkzaamheden zijn in september 2016 gestart en mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De werkzaamheden worden ecologisch begeleid om schade aan de aanwezige fauna en flora te voorkomen.

Lees minder

Beekzichter kaas en vlees

De Familie Lankhorst van melkveebedrijf Welgelegen heeft samen met landgoed Beekzicht en landgoedwinkel De Kolke een Beekzichter kaas ontwikkeld. Vrijdag 2 april gaat de eerste 2000 liter melk naar kaasmaker De Hollandsche Meesters in Rhenen. Over enige tijd zal de rauwmelkse Beekzichter kaas als Goudakaas voorverpakt te koop zijn bij landgoedwinkel De Kolke. Naast de gangbare naturel kaas wordt ook een fenegriek-variant gemaakt. Een van de brandrode stieren van de familie Smeek van De Adelaar is afgelopen maandag geslacht. Het vlees zal in pakketten verkocht worden van 5 kg. De pakketten worden gevarieerd samengesteld, van biefstuk tot gehakt en van alles ertussen in. Meer info: bij landgoedwinkel De Kolke, De Adelaar of bij landgoed Beekzicht. 


Lees minder

Theeschenkerij aan het Klompenpad

Op de boerderij van de familie Kloosterboer is met ingang van 1 april een koffie- en theeschenkerij geopend. De schenkerij heet 't Momentje en is in de weekenden geopend van 9.30 – 16.00. Naast koffie en thee zijn er ook huisgemaakte lekkernijen en boerenijs te koop. Voorlopig alleen To Go. 

Natuurwerkgroep Voorst plant patrijshaag

Op zaterdag 20 maart zijn vrijwilligers van de Natuurwerkgroep Voorst weer flink aan de slag geweest met plant- en onderhoudswerkzaamheden op landgoed Beekzicht. Dit keer werden twee poelen opgeschoond; achter camping De Adelaar en in park Beekzicht. Om de biodiversiteit nog een extra impuls te geven hebben de vrijwilligers hagen geplant voor onder andere de patrijs en is bij beide poelen wilde bijen bloemenzaad gezaaid. Bij de poel in park Beekzicht wordt nog een keverbank gemaakt. Deze projecten zijn onderdeel van het biodiversiteitsproject van gemeente Voorst in samenwerking met Landschapsbeheer Gelderland en de Provincie Gelderland.

Lees minder

Onderhoud gebouwen

De restauratie van de schuur op De Middelbeek heeft wat vertraging opgelopen, maar is nu bijna klaar. Dit jaar worden de gevels gevoegd en het schilderwerk voltooid. Het kantoor van Beekzicht, Klein Java krijgt momenteel groot onderhoud. Naast een complete schilderbeurt wordt er ook het nodige houtwerk vervangen.

Stuwen in de Mulderskolk en in de Zwembadkolk

Samen met buurman Hans van Til van de Appenseweg heeft Beekzicht een projectsubsidie ingediend bij het Waterschap om het peil in de Mulderskolk en de Zwembadkolk te kunnen vasthouden. Beide kolken worden ondergronds door schoon kwelwater gevoed en staan in open verbinding met de Voorsterbeek. Dit had tot gevolg dat bij zeer hoog water in de beek er minder schoon water uit de beek in de kolken stroomde en dat bij een laag peil van de beek de kolken “leegliepen” in de beek. Met het aanbrengen van de beide schotbalken stuwen wordt het schone water uit de kolken vastgehouden en stroomt er bij hoog water van de beek geen water de kolken meer in. Kortom een grote kwalitatieve verbetering van de waterkwaliteit van de beide kolken op Beekzicht. De werkzaamheden zijn volledig gefinancierd door het Waterschap.

Jubileumfilm 'Landgoed Beekzicht in Vogelvlucht'

Instandhouden van bijzonder erfgoed